Ujian SPiER

Apa Maksud Ujian SPiER 2022?

Apa Maksud Ujian SPiER?. Jika anda calon temuduga mahupun ujian online, anda pasti tahu mengenai Ujian Spier. SPiER adalah singkatan bagi Sistem Pemprofilan Rekrutment yang di asaskan pada tahun 2018 dan mula digunakan secara rasmi pada tahun 2019. Dalam bahasa mudah dia seperti ujian psikometrik SPA tetapi SPier ni dibawah Kementrian dalam negeri. Calon yang baru mungkin baru dengar mengenai perkara ini dan sudah pasti ia juga menjadi igauan ngeri untuk calon.

Format Ujian Spier 2022

Peperiksaan SPIER mempunyai tiga sistem ujian psikometrik secara berkomputer dan boleh digunakan dalam proses pembangunan kendiri pegawai.

Jadi soalan mereka lebih terfokus kepada Kementrian Dalam Negeri berbanding soalan Psikometrik SPA yang lebih umum untuk penjawat awam secara kasar.

Ujian SPiER

Antara dasar utama SPiER ini adalah

 

  • penilaian minat kerjaya
  • penilaian personaliti
  • penilaian nilai pekerjaan

 

Antara Peperiksaan SPIER yang berjalan sebelum ini adalah SPiER bagi Jabatan Penjara Malaysia, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM).

Jabatan Imgresen Malaysia (JIM) yang juga merupakan agensi di bawah KDN kali ini akan menggunakan SPiER bagi tapisan ambilan PENGUASA IMIGRESEN Gred KP41.

Peperiksaan akan dijalankan terus melalui laman sesawang rasmi pihak KDN iaitu https://psikom.moha.gov.my/spier/

Bagi anda yang mahu dapatkan bonus ebook rujukan SPiER ni anda hanya perlu klik ” Dapatkan sekarang ” di bawah ini dan kemudian ikut langkah seterusnya ya.

temuduga

Kami doakan anda berjaya dengan cemerlang dalam ujian Spier 2021 ini.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x