Contoh Soalan

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 MPSP Pulau Pinang

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 MPSP Pulau Pinang. Anda dipanggil untuk sesi peperiksaan Pegawai Tadbir Mpsp pada 25 julai ini ? kalau ya, tahniah saya ucapkan kepada anda kerana bukan senang nak sampai ke tahap ini. Setiap tahun akan ada panggilan untuk exam mpsp ini. Daripada panggilan yang dibuat ini, hanya beberapa sahaja yang layak untuk mendapatkan posisi tersebut.

Pengalaman saya tahun lepas, saya dapat lihat bagaimana suasana ketika peperiksaan pegawai tadbir pulau pinang ini berlangsung. memang ramai lebih dari 30 orang jugalah yang saya nampak datang mengambil exam MPSP tahun lepas ketika sesi jam 11 pagi.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 MPSP Pulau Pinang

Bila ramai calon, anda kena usaha lebih dari mereka.
jangan buat sambil lewa sahaja.

okay ?

anda nak berjaya tak ?

Jom saya kongsikan contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 ini untuk anda.

CONTOH-CONTOH SOALAN 

Tahap pengetahuan dan kesukaran soalan-soalan yang diberikan adalah mengikut skim dan gred perjawatan yang dipohon oleh calon. 

PENGETAHUAN AM

1.  Apakah gelaran yang diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia yang ke-tiga, Tun Hussein Onn?

A. Bapa Perpaduan Malaysia
B. Bapa Pembangunan Malaysia
C. Bapa Pemodenan Malaysia
D. Bapa Kemerdekaan Malaysia

2. Dato’ Lee Chong Wei dan Dato’ Nicol Ann Davids adalah dua orang tokoh sukan yang berjaya dan telah mengharumkan nama negara di serata dunia. Sila pilih penyataan yang PALING TEPAT mengenai kedua-dua tokoh sukan tersebut.

A. Mereka mempunyai ijazah Sarjana Muda Sains Sukan.
B. Mereka memenangi pingat emas Sukan Olimpik pada tahun 2006.
C Mereka berasal daripada negeri Pulau Pinang.
D Mereka pernah menetap di negeri Melaka. 

PENGETAHUAN BERKAITAN BIDANG KERJA  (TERTAKLUK KEPADA SKIM JAWATAN)

1. During a preliminary survey, an auditor found that several accounts payable vouchers for major suppliers required adjustments for duplicate payment of prior incoives.  This would indicate ________________.
A. A need for additional testing to determine related controls and the current exposure to duplicate payments made to suppliers.

B. The possibility of unrecorded liabilities for the amount of the overpayments.

C. Insufficient controls in the receiving area to ensure timely notice to the accounts payable area that goods have been received and inspected.

D. The existence of a sophisticated accounts payable system that correlates overpayments to open invoices and therefore requires no further audit concern.   

2. Kekunci Delete memadam teks ke arah kanan tanda masukan teks, manakala kekunci ini pula memadam teks ke arah kiri. Kekunci yang dimaksudkan merujuk kepada 
A.   Restore
B.   Backspace 
C.    Alignment
D.   Line Spacing

3. Antara berikut yang manakah peralatan yang sesuai digunakan untuk memangkas tumbuhan landskap.

A. ‘Garden hand trowel’
B. ‘Tractor mower’
C. ‘Pole pruner’
D. ‘Hand blower’

DASAR-DASAR KERAJAAN

1.  Dasar Pelajaran Kebangsaan yang termaktub dalam Akta Pelajaran 1961 adalah berteraskan kepada Penyata Razak 1956 dan  Penyata Rahman Talib 1960 yang menumpukan aspek-aspek berkaitan perpaduan negara. Sila pilih penyataan yang PALING TEPAT menggambarkan Dasar Pelajaran Kebangsaan

A. Sekolah-sekolah vernakular terpisah antara satu sama lain mengikut kedudukan geografi dan taburan penduduk.

B. Mewujudkan sistem pendidikan yang bersifat demokrasi dari segi peluang dan kualiti menerusi pengagihan peruntukan yang adil serta kurikulum dan peperiksaan yang sama kandungannya.

C. Menumpukan kepada pendidikan  agama yang lebih teratur seperti Sekolah Pondok.

D. Menggalakkan guru-guru yang mengajar di sekolah Cina dibawa masuk dari China dan guru-guru tempatan turut dilatih mengikut sistem dari negara China.   

2. Objektif utama Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Kempen di Pulau Pinang  adalah untuk mentransformasikan Pulau Pinang sebagai Negeri Hijau dan meningkatkan kesedaran rakyat Pulau Pinang mengenai kepentingan menjaga alam sekitar. Tahun bilakah kempen ini dilancarkan?

A.   2008
B. 2009
C.   2010
D.  2011

IQ

1.  Antara 1kg beras, 1 kg batu dan 1kg kapas yang manakah yang lebih berat?

A. Kapas           
B. Beras 
C. Batu   
D. Sama berat

2. Di dalam suatu keputusan ujian, murid P, Q, R, S, T mendapat gred A, B, C, D dan E masing-masing. Didapati murid P dapat gred lebih baik daripada murid Q dan murid S dapat gred lebih baik daripada murid T, tetapi lebih rendah daripada murid Q. Jika R dapat gred A, siapakah yang dapat gred yang paling rendah?

A.   P
B.   Q
C.   S
D.   T

SIKAP

1.  Melaksanakan tugas dengan amanah, bersih dan jujur adalah nilai-nilai utama seorang pekerja
A. Tidak setuju B. Setuju

2. Dalam proses komunikasi kita hanya perlu tumpukan kepada perkara yang penting sahaja
A. Tidak setuju   B. Setuju

p/s : semua soalan dalam bentuk Objektif dan anda diberi masa sebanyak 30 untuk selesaikan 50 soalan yang diberikan.

Pastikan anda buat sedikit pembacaan mengenai jawatan pegawai tadbir N41 untuk negeri Pulau Pinang bagi memudahkan anda menjawab soalan ini.

Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Pulau Pinang .

Bagi anda yang sibuk dan tidak ada masa nak buat nota sendiri, saya nak kongsikan rujukan peperiksaan N41 ini dengan anda.

Contoh Soalan Peperiksaan MPSP Pulau Pinang

Memandangkan peperiksaan ini sangat penting, anda tidak boleh buat halai balai *orang penang punya bahasa.

Kena juga buat ulang kaji dan baca rujukan exam ni. Saya dah kongsikan contoh – contoh soalan dan kini saya harap anda dapat tambah lagi ilmu tambahan ini untuk menjadikan anda calon terbaik untuk peperiksaan pegawai tadbir N41 ini.

Kelebihan memiliki rujukan ini .

1. Nota Ringkas Disediakan kepada anda . JIMAT masa dan Tak Perlu buat nota sendiri. anda hanya baca dan ingat sahaja !
2. Format TERKINI 2018 ! Format berubah dari tahun ke tahun. jadi kelebihan untuk anda jika dapatkan rujukan ini.
3. Pecahan Soalan-soalan exam terkini . 

Disebabkan tahun 2018 ini, ramai sangat menteri-menteri baru dalam kerajaan pusat dan negeri pulau pinang, jadi rujukan ini akan membantu anda kerana mereka sediakan maklumat terkini kepada anda.

Bagi yang tertanya-tanya mengenai siapa yang tulis rujukan ini. Mereka adalah dari Tim Infokerjaya yang baik hati untuk membantu anda dalam exam kali ini. jadi mereka kongsikan rujukan ini dengan anda. Matlamat mereka dan saya adalah sama iaitu nak lihat anda berjaya. itu sahaja tak lebih dari itu.

Ramai calon dah berjaya hasil dari bantuan rujukan dari Tim InfoKerjaya ini tau !

dapatkan rujukan di bawah.

>> Rujukan peperiksaan Pegawai Tadbir N41 Pulau Pinang .

update : anda hanya ada 1 hari lagi untuk tawaran ini. kami berikan rujukan TERBAIK yang ada dalam Malaysia ini hanya untuk anda. semoga cita-cita anda tercapai .

Tawaran ini juga terhad , jadi dapatkan secepat mungkin sebelum hari peperiksaan anda. Ini masa hadapan anda, keputusannya ada di tangan anda. Hari peperiksaan pun dah nak sampai dah ni. anda nak jadi calon biasa-biasa atau calon yang luar biasa .

Saya doakan anda berjaya dalam exam ini, saya juga harap contoh soalan peperiksaan pegawai tadbir N41 MPSP Pulau Pinang ini membantu anda untuk menjawab soalan sebenar nanti. semoga berjaya !

Related Articles

Back to top button