Soalan Contoh Peperiksaaan Pegawai Tadbir N41 Perak 2019

Soalan Contoh Peperiksaaan Pegawai Tadbir N41 Perak 2019. Dengar cerita ada exam khas untuk pegawai tadbir n41 Negeri Perak. Betul ke? Jawapannya betullah. Jika anda salah seorang calon yang dipanggil, tahniah kami ucapkan kepada anda.

Bukan mudah untuk dipanggil ke sesi ini kerana tempat yang terhad dan jawatan pegawai tadbir ni pun memang ‘HOT SEAT ‘ dalam kalangan calon-calon yang memohon.

Oleh sebab itu, kami nasihatkan anda buat persedian lengkap dan rapi supaya tidak kecundang pada tangan calon-calon lain.

 

n41 pegwai tadbir perak

Semakan Kelayakkan Mengambil ujian pegawai tadbir n41 ini boleh dibuat menerusi pautan di bawah ini ya.

Pautan 1 : Semakan N41 Perak.

Soalan Contoh Ujian N41 Perak 2019

Oleh sebab ramai calon yang tanya kami mengenai contoh soalan, Jadi kami kongsikan dengan anda dibawah ini.

Format Peperiksaan Pegawai Tadbir N41

BAHAGIAN

●A : PENGETAHUAN AM

●B : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

● C : BAHASA INGGERIS

Contoh Soalan Exam Online Pegawai Tadbir N41

Berikut adalah contoh soalan pengetahuan am dan daya menyelesaikan masalah Pegawai Tadbir Gred N41 seperti di bawah ;

Seksyen A : Pengetahuam Am

Dalam seksyen ini soalan-soalan yang dikemukakan adalah berkenaan perkara berkaitan dengan politik, sosial, hal ehwal semasa, sains teknologi, ekonomi, perdagangan, sukan dan lain-lain lagi.

Masa : 40 minit
Soalan : 50 soalan aneka pilihan

1. Ketua dalam bahagian Pengurusan Teknologi Maklumat Kementerian Dalam Negeri (KDN) ialah
A. Setiausaha Bahagian Gred Khas C
B. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F54
C. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F52
D. Ketua Penolong Setiausaha Gred F48

2. Namakan mantan Perdana Menteri yang mengasaskan Transformasi Pembangunan
Luar Bandar Pertama pada tahun 1957.
A. Tunku Abdul Rahman
B. Tun Abdul Razak
C. Tun Hussein Onn
D. Tun Dr. Mahathir

 

contoh soalan pegawai tadbir perak

 

3. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjalinkan kerjasama dengan
Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk urusan di peringkat antarabangsa melalui
agensi di bawahnya TIDAK TERMASUK

A. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
B. United Nations High Commissioner on Refugees (UNHCR)
C. Gagasan Malaysia, Filipina dan Indonesia (MAPHILINDO)
D. Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR)

4. Perdana Menteri perlu merujuk kepada satu pihak sebelum membuat lantikan
Hakim Besar. Siapakah pihak tersebut?

A. Ketua Menteri Sabah
B. Ketua Menteri Sarawak
C. Ketua Hakim Negara
D. Hakim-Hakim Besar

5. Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) menyelia agensi dan
jabatan kerajaan di bawah KECUALI

A. Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS)
B. Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA)
C. Lembaga Tabung Haji
D. Majlis Amanah Rakyat (MARA)

Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam Seksyen B berkisarkan soalan mengukur daya menyelesaikan masalah calon dan soalan matematik. Soalan matematik yang ditanya merangkumi standard SPM sahaja.

Masa : 50 Minit
Soalan : 40 soalan aneka pilihan

I. Kemahiran Menggunakan Logik

n41 perak

II. Kemahiran Menginterpretasi Data

1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari hingga Mac.

 

Pada bulan April , bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40 peratus manakala bialngan pelancong tempatan adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya.

Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatan dan pelancong luar negara yang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.

A. 20 orang C. 60 orang
B. 40 orang D. 80 orang

Jawapan : B

Teknik menjawab soalan

Pelancong luar negara:
40/100% x 400 = 160
400 – 160 = 240

Pelancong tempatan :
1/3 x 600 = 200

Beza pelancong Bulan April :
240 – 200 = 40

III. Konsep Matematik

 

PERINGATAN : Contoh-contoh soalan yang dikongsikan oleh pihak kami hanyalah sekadar contoh dan gambaran sahaja, tidak mempuyai kaitan soalan ramalan atau bocor soalan.

Rujukan Tambahan Untuk Calon

Memandangkan contoh soalan yang kami kongsikan ini tidak cukup untuk anda, jadi kami kongsikan juga rujukan tambahan yang sangat membantu calon-calon sebelum ini. Ramai yang berjaya dengan menggunakan rujukan ini.

Bagi yang berminat nak rujukan tambahan, boleh dapatkan menerusi pautan di bawah.

rujukan n41

 

Link >>  Contoh Soalan N41 Perak.

Akhir sekali, kami ucapkan semoga berjaya kepada anda untuk peperiksaan n41 ini. Selagi ada masa, usahalah ya. Jangan putus asa. Ini untuk masa depan anda. Semoga berjaya !

 

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41 Terengganu

Kami akan kongsikan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41 Terengganu khas untuk calon yang akan mengambil peperiksaan online tidak lama lagi. Jika anda salah seorang dari calon yang dipanggil, pastikan anda baca maklumat yang ada dibawah ini sehingga habis. Anda boleh jadikan contoh soalan ini sebagai latihan menjelang hari peperiksaan tidak lama lagi.

Bagi calon yang belum buat semakan, anda boleh buat semakan status anda di pautan dibawah.

anda boleh layari laman web ini : Semakan Pegawai Tadbir N41 Terengganu .

Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41 Terengganu

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir N41 Terengganu

Sebagai calon, anda memerlukan contoh soalan exam online ini sebagai persediaan menghadapi peperiksaan online sebenar tidak lama lagi. Berikut merupakan soalan peperiksaan pegawai tadbir N41 Negeri Terengganu sebagai latih tubi kepada anda.

Format Peperiksaan

Sebelum itu, kami terangkan dahulu format peperiksaan online pegawai tadbir ini dengan anda. Supaya anda lebih faham bagaimana situasi semasa peperiksaan online itu nanti.

Untuk Jawatan N41 Negeri Terengganu ini, format peperiksaan kali ini dibahagikan kepada dua bahagian iaitu Pengetahuan Am dan Penyelesaian Masalah Matematik.

Setiap soalan yang diberikan akan menguji keupayaan calon menjawab soalan-soalan yang diberikan.

Berikut merupakan soalan mengikut bahagian-bahagian penting yang akan ditanya didalam peperiksaan online nanti.

CONTOH SOALAN

Bahagian/ Seksyen : Pengetahuan Am

1. Apakah panggilan yang diberikan kepada ahli dalam Dewan Negara.
A. Senator
B. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN)
C. Ahli Majlis
D. Ahli Dewan Negara

Soalan Pengetahuan Berkaitan Bidang Kerja

1. Pejabat cawangan Majlis Perbandaran Terengganu terletak di ………………..

A. Jalan Betik
B. Jalan Ciku
C. Jalan Jambu
D. Jalan Pinang

Soalan Berkaitan Dasar-Dasar Kerajaan

1. Badan perundangan di Malaysia mempunyai beberapa komponen
utama KECUALI
A. Yang di-Pertuan Agong
B. Parlimen
C. Dewan Negara
D. Dewan Rakyat

Soalan Untuk Menguji IQ dan Ujian Psikometrik

1. Antara 1kg beras, 1 kg batu dan 1kg kapas yang manakah yang lebih berat?

A. Kapas
B. Beras
C. Batu
D. Sama berat

2. Melaksanakan tugas dengan amanah, bersih dan jujur adalah nilai-nilai utama
seorang pekerja

A. Tidak setuju
B. Setuju

Bahagian/ Seksyen : Penyelesaian masalah Matematik

2. x(x-2y)-(y-x)2 =
A. –y2
B. 2×2-y2
C. 2xy-y2
D. -2xy-y2

3. Cari median bagi taburan nombor ini:
| 23 | 25 | 23 | 23 | 24 | 25 | 24 | 25 |
A. 23.5
B. 24
C. 24.5
D. 25

RAMAI CALON GAGAL DI PERINGKAT PEPERIKSAAN ONLINE

Disebabkan ramai calon yang mengambil peperiksaan online ini, ramai jugalah yang gagal di peringkat ini. Banyak faktor yang menyebabkan calon gagal, antaranya adalah kerana mereka tidak tahu format peperiksaan yang lengkap dan juga kurang membuat ulang kaji mengenai jawatan ini.

Jadi, sebab itulah kami kongsikan contoh soalan peperiksaan online pegawai tadbir n41 terengganu ini dengan calon. Supaya calon lebih yakin dan lebih bersedia apabila menjawab soalan-soalan sebenar nanti.

PANDUAN DAN RUJUKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR N41 TERENGGANU

Atas permintaan calon tahun 2018, kami akan edarkan rujukan peperiksaan pegawai tadbir n41 ini dengan anda tidak lama lagi. Rujukan ini lengkap dengan contoh soalan, nota ringkas serta peta minda berkaitan soalan peperiksaan.

Macam mana nak dapatkan panduan tersebut ?

boleh klik pautan di bawah ini.

>> Download Nota dan Contoh Soalan Peperiksaan Online N41 Terengganu <<

Kami doakan anda berjaya dalam peperiksaan online pegawai tadbir N41 Terengganu ini nanti. Teruskan usaha anda dan jangan putus asa ! masa hadapan anda dalam tangan anda !

Rujukan Pantas untuk Exam Online Penerbit Rancangan

Rujukan Pantas untuk Exam Online Penerbit Rancangan

Hai korang, hari ni aku nak bagi satu rujukan kilat untuk yang nak ambil exam online jawatan penerbit rancangan B41 dan B29.

rujukan penerbit rancangan ini bukan soalan spot tapi sebagai latih tubi untuk korang yang nak ambil exam tak lama lagi. 26 januari ni kan.

apa ?
belum buat semakan lagi ?

nah buat semakan exam online penerbit rancangan dekat sini.

kalau layak ,
tahniah.

kalau tak layak.
jangan risau, usaha dan usaha lagi.

aku bukan nak cakap panjang-panjang.
masa dah suntuk.

aku nak korang fokus untuk exam nanti.
usaha dan terus usaha.

insyaallah korang akan berjaya.

seperti yang dijanjikan.
berminat untuk dapat rujukan pantas exam online penerbit rancangan?

👉dapatkan di sini – EXAM PENERBIT RANCANGAN B41 DAN B29.

aku doakan korang semoga berjaya.
kalau yang teragak-agak lagi tu.

dapatkan rujukan ini sebagai batu loncatan untuk korang berjaya.

kita takut-takut ni sebab kita tak ada back up.
nak ada back up, kena study.

jangan putus asa tau !

ingat masa depan korang dan keluarga korang.
nak juga belanja keluarga kan sekali sekala kalau gaji banyak.

ini masa dia !!

insyaallah rujukan ni akan membantu korang.
boleh baca testimoni yang ditulis oleh orang yang telah berjaya. klik link pautan di atas.

semoga berjaya !
moga keluarga anda semakin bahagia.
aamiiiin.

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41

Anda mendapat panggilan untuk peperiksaan online pegawai kawalan Trafik Udara Gred A41 ? wah tahniah di ucapkan buat anda, bukan mudah untuk terpilih melalui tapisan yang ketat sekarang ni. Mesti ramai yang tak sabar nak ambil exam online pegawai kawalan trafik udara Gred 41 ni kan. hehe seronok kemain.

ke korang cuak ? tak yah cuah sangat, nanti nak jawab exam online ni tak boleh pulak kan.

hahaha

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Untuk pastikan korang betul-betul layak untuk ambil peperiksaan online ni, korang kena buat semakan terlebih dahulu melalui 2 cara.

1. anda menerima SMS dari SPA yang anda layak untuk ambil exam online kawalan trafik udara.

2. anda boleh semak melalui pautan ini – Semakan Pegawai Kawalan Trafik Udara A41

Tahniah sekali lagi jika anda layak, kalau belum layak, sabar . insyaallah rezeki anda akan datang kemudian. teruskan usaha ya.

Tarikh Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A 41 

 3 Oktober 2017
Seksyen A: 8 PM sehingga 8.40 PM
Seksyen B : 8.55 PM sehingga 9.40 PM

ada dua jawatan yang akan ditawarkan iaitu

  • yang pertama , Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
  • yang kedua , Penolong Pegawai kawalan Trafik Udara Gred A29

Tugas Pegawai Kawalan Trafik Udara 

Mungkin ada yang bertanya ” apa tugas pegawai kawalan trafik udara ni kan ? ” mengikut apa yang di maklumkan, bidang tugasnya adalah seperti berikut :-

Bertanggungjawab memberikan perkhidmatan kawalan trafik ‘Area Control’ di dalam ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I) dan Unit Arahan Operasi (U.O.I) dan sebagainya dengan memberi panduan, arahan dan kebenaran kepada juruterbang bagi membantu mereka supaya dapat mengendalikan pesawat dengan selamat, teratur dan pantas. (Sumber )

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Tugas Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara

Seterusnya apa pula tugas penolong pegawai kawalan trafik Udara ? tugas dia macam ini :-

Bertanggungjawab memberikan perkhidmatan ‘Aerodrome/Approach Control’ kepada semua juruterbang/pesawat di dalam ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I), Unit Arahan Operasi (U.O.I) dan sebagainya serta mengendalikan data-data operasi untuk kegunaan kawalan trafik udara. ( Sumber

Bila korang dah faham mengenai tugas-tugas yang korang akan hadapi nanti, apa kata kita sembang sikit pasal format exam online pegawai kawalan trafik udara A41 dan exam online penolong pegawai kawalan trafik udara A29

FORMAT PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA A41

untuk exam ini, korang akan melaluinya sebanyak dua seksyen atau dua bahagian. Bahagian A adalah soalan jenis Aneka Pilihan dan bahagian B pula juga aneka pilihan dan lebih tertumpu kepada penyelesaian masalah.

Bahagian A/ Seksyen A : Aneka Pilihan ( ABC )
Masa : 40 minit
Jumlah Soalan : 50 Soalan

Bahagian B/ Seksyen B : Aneka Pilihan ( ABC)
Masa 40 minit
Jumlah Soalan : 40 soalan

sedikit bantuan kepada korang, pastikan korang sedia mental dan fizikal korang untuk jawab semua soalan exam online pegawai kawalan trafik udara Gred A41 ni. masa nilah yang korang ada nak ubah kehidupan korang menjadi lebih baik.

Masa nilah korang nak buat yang terbaik untuk memudahkan urusan korang di masa hadapan. ada yang nak gaji banyak sikit sebab nak bayar hutang dan sebagainya. pastikan korang guna peluang yang ada ni untuk betul-betul berusaha sampai korang berjaya.

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Aku doakan korang semoga berjaya dalam peperiksaan ini Insyaallah.

Aduh Aku lupa nak bagitau BENDA PENTING untuk calon exam online ni. nasib baik korang masih baca lagi blog ni. 

Macam ni, aku ada satu panduan yang mungkin akan membantu korang jawab exam online pegawai kawalan trafik udara ni. TAPI ini bukan contoh soalan, tapi hanya latih tubi untuk korang supaya lebih power dan masuk exam online tu dengan satu keyakinan yang tinggi.

korang nak ke panduan tu ?

Kalau nak, dapatkan di sini – Panduan Exam Online Pegawai kawalan trafik udara gred 41/A29.

Sampai bila kita tak mau berubah? ini masanya untuk kita mulakan hidupa baru. Gunakan latih tubi ini sebagai bantuan untuk memudahkan korang nanti. Orang cakap, nak bagi biasa jawab soalan. nanti soalan yang betul- betul tak lah cuak sangat kan.dapatkan dan mulakan latihan. korang tak ada cikgu nak pantau korang dengan rotan dan misai macam sarjan misai dalam gerak khas tu.

apa yang korang ada hanyalah diri korang dan keluarga, masa inilah nak tengok keluarga korang ceria bila korang bagitau yang korang dah lulus ujian online pegawai kawalan trafik udara ni. bertapa gembiranya mereka dengar korang bagitau benda tu nanti. yang penting bersedia dan mula berlatih. 

Aku hanya mampu bagi pertolongan yang ini sahaja, selebihnya aku doa agar korang berjaya dan yang penting, keputusan di tangan korang. korang yang nak ubah masa depan korang bukannya aku. Semoga perkongsian aku mengenai Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 ini membantu korang. Insyaallah.

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41. Semakin hari semakin mencabar proses temuduga untuk jawatan kerajaan kan. Ramai yang di tapis melalui ujian-ujian sampingan sebelum di panggil terus kepada sesi temuduga. Berbeza waktu dulu, semua di panggil temuduga sahaja, dan ini mungkin di sebabkan kurang permintaan untuk sektor kerajaan.

dan kini semakin ramai graduan yang memilih untuk bekerja di sektor kerajaan. persaingan makin sengit, jadi perlu lah usaha lebih untuk berjaya. kali ini aku tak cakap pasal temuduga, aku nak cakap pasal exam online untuk pegawai eksekutif D41.

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41
Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

Mesti yang pertama kali ambil exam online dah cuak dan takut kan. nervous semua mesti adalah punya kan. baik. meh sini, aku nak kongsikan bantuan untuk korang supaya dapat memudahkan korang dapat kejayaan dalam exam korang tu.

Ini BUKAN soalan contoh, BUKAN Soalan Ramalan dan apa sahaja yang terlintas dalam fikiran korang.

ini hanya sebagai rujukan dan latihan untuk korang supaya lebih yakin menghadapi peperiksaan online Pegawai Eksekutif D41 tak lama lagi. inilah masa nya untuk korang bukti yang korang boleh berjaya !

Tak ada orang lain yang boleh permainkan korang dah lepas ni. TAK ADA ! ingat cakap aku, kalau nak berjaya, mesti study elok-elok. kena pandai dan faham setiap soalan ataupun topik yang akan di tanya. untuk menambah keyakinan korang. aku kongsikan dengan korang satu panduan exam online ini.

Dalam panduan ini, ia akan membantu korang dalam aspek seperti berikut :-

  • Menjimatkan masa anda! Kami bantu anda dengan penyediaan Nota-Nota ringkas untuk persediaan pantas anda. Anda bakal jimat 72 JAM!
  • Jelas format 2017! Jika anda menggunakan rujukan 2013 – 2016, anda akan mengalami kerugian besar. Format telah diubah! Kami bantu anda faham format terkini!
  • Bagaimana soalan ditanya! Kami bantu anda untuk buang gugup + ‘blur’ peperiksaan online nanti. Contoh-contoh soalan dibina untuk memberikan gambaran jelas kepada anda bagaiman soalan ditanya.

Bagi yang berminat, dapatkan di sini – Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

INGAT ya, ini cadangan aku untuk korang sahaja. selebihnya korang lah kena bertindak. Korang yang nak improve gaji korang. jadi korang kena usaha lebih. laburkan sedikit modal untuk berjaya. insyaallah aku di sini, doakan korang berjaya.

Mesti lepas ni anak-anak korang bangga dengan pencapaian korang. dia pula cerita dekat kawan-kawan dia . Keluarga korang akan bangga dengan korang. tak mau ke tengok mereka tersenyum gembira ? semua nya di tangan anda.

selamat berjaya !

🙂