soalan separa perubatan

Contoh Soalan Exam Separa Perubatan 2019

Contoh Soalan Exam Separa Perubatan 10 Mei 2019. Adakah anda calon peperiksaan separa perubatan 10 mei ini? Kalau ya, tahniah kami ucapkan kepada anda. Bukan mudah untuk sampai ke tahap ini.

Ramai calon yang terkandas sebelum mengambil peperiksaan ini tau. Sekarang ini, anda tidak mempunyai banyak masa untuk mengulangkaji kerana hanya beberapa hari sahaja lagi untuk hari exam.

Persoalannya adakah anda sudah bersedia atau tidak?

Kalau sudah, alhamdulillah anda memang terbaik.

soalan separa perubatan

Kalau belum, kami nak kongsikan soalan-soalan contoh untuk exam separa perubatan kali ini.

Isi Kandungan Rujukan Separa Perubatan

40++ Nota Ringkas
Nota ini akan menjimatkan 15 jam masa anda mencari dan menyaring maklumat yang penting untuk peperiksaan ini. Kami ada pengalaman dan kami tahu bahagian mana yang anda perlu fokus!

Penerangan Format TERKINI
Percaya kepada kami, faktor utama kegagalan calon adalah kerana calon tak tahu format. Bila tiba peperiksaan terus terkejut dengan soalan. Tak perlu terkejut, kami berikan gambaran sebenar!

70++ Contoh Soalan
Ini bukan soalan ramalan atau soalan sebenar. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk berikan anda gambaran bagaimana soalan dibentuk dan disoal. Eh tahun ini tiada contoh soalan oleh pihak SPA kan?

Maklumat Perjawatan
Anda kena faham dan tahu mengenai jawatan dalam Latihan Separa Perubatan (U29) ini. Apa tugasan dan apa yang bakal anda lalui selepas berjaya menjawat jawatan ini.

Maklumat ini anda perlukan untuk sesi temuduga anda nanti. Jangan ke temuduga jika tak ada maklumat ini!

Bagi yang berminat boleh dapatkan melalui pautan di bawah ini.

>> Exam Separa Perubatan <<

Rujukan dan contoh soalan ini sangat terhad, jika anda tidak dapatkan segera, kami bimbang anda akan tercicir dari senarai.

Rujukan ini dibuka dalam waktu yang singkat sahaja. Kalau lambat, andalah yang rugi.

Buat tindakan segera sebelum anda ambil peperiksaan ini nanti. Jangan buang masa, anda tidak mempunyai banyak masa ya.

Akhir sekali kami doakan anda berjaya dalam exam kali ini, Jangan putus asa, teruskan berusaha.

Contoh Soalan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan (Diploma)

Contoh Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma. Peperiksaan online ini akan berlangsung tidak lama lagi. ramai calon yang sudah memulakan pembelajaran dan juga dah mula ‘study’ contoh-contoh soalan yang ada. Pasti anda juga tidak terlepas menjadi seperti mereka kan.

Kami juga ingin membantu anda dalam exam online separa perubatan ini seperti yang kami dah bantu calon-calon lain sebelum ini. jadi, kami kongsikan dengan anda beberapa contoh soalan sebagai rujukan untuk anda dibawah ini.

Anda boleh buat semakan kelayakan dibawah ini ya :

sila layari laman web ini : Semakan Latihan Separa Perubatan .

 

Contoh Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE LATIHAN SEPARA PERUBATAN

Bagi calon yang nak panduan exam online ini, anda boleh dapatkan panduan peperiksaan online latihan separa perubatan di bawah ini.

Ramai calon yang mahu rujukan ini. jadi kami kongsikan rujukan ini dengan anda.

Rujukan ini meliputi contoh – contoh soalan peperiksaan, Nota ringkas, Peta minda dan maklumat jawatan yang anda perlukan sebelum mengambil peperiksaan online nanti.

BIDANG TUGAS SEPARA PERUBATAN

Berdasarkan laman portal SPA, berikut merupakan tugas jawatan separa perubatan.

Separa Perubatan hanya boleh diberi kepada individu yang telah menamatkan program khusus dan latihan khas dalam jangkamasa yang telah ditetapkan dengan jayanya sebelum dilantik menjawat posisi yang berkaitan dengan perkhidmatan kesihatan dan perubatan.

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN LATIHAN SEPARA PERUBATAN

1. Apakah cara yang selamat untuk mengelakkan kecederaan semasa bersenam?

I. Bersenam dengan program senaman kecergasan yang mendapat nasihat doktor.
II. Tambah 2 – 3 minit aktiviti senaman anda setiap minggu sehingga mencapat 30 minit.
III. Senaman dimulakan dengan selang seli dari 2 – 3 minit, disusuli 2 – 3 minit sepanjang 15 minit.
IV. Senaman dimulakan dengan peningkatan secara berperingkat-peringkat untuk minggu tertentu apabila anda semakin cergas.
A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV


2. Berikut adalah senarai punca-punca keracunan makanan KECUALI

A. Logam berat contohnya tembaga, plumbum dan raksa.
B. Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus.
C. Bahan kimia contohnya racun rumpai dan racun serangga.
D. Asid askorbik, asid folik, vitamin B12 atau cobalamin.

3. Bilakah masanya anda perlu berhenti dari bersenam?

A. Bila anda berasa penat
B. Bila anda sudah bosan
C. Bila anda berasa sakit, pening dan tidak selesa
D. Bila hari sudah mula panas atau matahari terbenam

4. Bagaimanakah makanan boleh menjadi punca kepada keracunan makanan?

A. Makanan dimasak tidak sedap
B. Makanan dimasak oleh warga asing
C. Makanan tidak dimasak dengan baik
D. Makanan dimasak oleh tukang masak tidak mahir

5. Berikut ialah simpton keracunan makanan KECUALI

A. Pening
B. Sakit kepala
C. Muntah-muntah
D. Berpeluh/demam

Anda juga akan ditanya mengenai soalan untuk mengujji minda dan karakter anda. Soalan itu adalah soalan ujian psikometrik.

CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK SEPARA PERUBATAN

1. Saya berminat menjadi Penolong Pengarah Persatuan.
A. Ya
B. Tidak
C. Tidak pasti
D. Saya tidak mahu tahu mengenainya

2. Saya suka membantu menyelesaikan masalah kesihatan kawan.
A. Ya
B. Tidak
C. Tidak pasti
D. Saya tidak mahu tahu mengenainya

3. Saya suka mendayung sampan.
A. Ya
B. Tidak
C. Tidak pasti
D. Saya tidak mahu tahu mengenainya

LATIHAN SEPARA PERUBATAN TARAF DIPLOMA

Berikut merupakan Latihan Separa Perubatan bertaraf diploma.

  •   Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
    Jurupulih Perubatan (Anggota)

👉  Jawatan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)
👉   Jururawat

👉   Jawatan Latihan Jururawat Pergigian
👉   Juruteknologi Makmal Perubatan

👉   Juruteknologi Pergigian
👉   Juru X-Ray

👉   Latihan Penolong Pegawai Farmasi
👉   Penolong Pegawai Perubatan

Selepas anda lulus peperiksaan latihan separa perubatan ini, anda sudah selangkah untuk mendapat jawatan tersebut. Cumanya selepas ini anda perlu menghadiri sesi temuduga pula.

Jadi, peperiksaan online ini amat penting untuk calon. Kita hanya nak calon lulus ujian ini dan layak untuk menghadiri sesi temuduga nanti.

Sekarang ini bukan masanya untuk main-main. kita dah separuh jalan dah, jadi pastikan anda habiskan sehingga ke garisan penamat.

Usaha dan teruskan usaha sehingga hari peperiksaan tidak lama lagi.

Dapatkan Panduan Peperiksaan Online.

Seperti yang kami bagitahu di atas, jika anda mahu rujukan peperiksaan online latihan separa perubatan anda boleh buat pembelian melalui link dibawah ini.

Rujukan ini KHAS UNTUK CALON PEPERIKSAAN SEPARA PERUBATAN bertaraf diploma. rujukan utama yang kami kongsikan ini telah berjaya membantu calon-calon sebelum-sebelum ini.

Jadi kami yakin yang rujukan ini mampu membantu anda lulus dalam peperiksaan online tidak lama lagi.

Antara isi kandungan panduan ini adalah :-

1. Contoh soalan
2. Nota Ringkas
3. Format terkini peperiksaan
4. Tips untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan online ini.

Rujukan ini terhad dalam tempoh yang singkat. Bila-bila masa sahaja mereka akan menutup jualan panduan ini. Kami minta anda bertindak segera. ramai juga yang terlepas untuk dapatkan rujukan ini sebelum ini.

Jadi anda kena cepat.

kami kongsikan sedikit ISI yang ada dalam rujukan tersebut.

Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma
separa-perubatan

kalau serius nak berjaya, anda kena dapatkan rujukan peperiksaan online latihan separa perubatan di bawah ini.

Akhir sekali, kami doakan anda lulus dalam peperiksaan online ini, teruskan usaha. jangan putus asa. Bahagikan masa dengan sebaiknya. Kalau nak enjoy ke apa ke, tunggu lepas exam ya. Kita fokus untuk peperiksaan ini dulu.

Semoga berjaya !

Semakan Peperiksaan Latihan Separa Perubatan (Diploma)

Semakan Panggilan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma. Adakah anda calon ujian online latihan separa perubatan? kalau betul, kami nak maklumkan kepada anda yang anda boleh buat semakan sama ada layak untuk mengambil exam online atau tidak.

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam telah keluarkan link untuk anda buat semakan.

Sila layari laman web ini : http://e-semakanntt.spa.gov.my/separa/

Semakan Panggilan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Peperiksaan online ini akan berlangsung di seluruh Malaysia tidak lama lagi.

Tarikh Peperiksaan Online : 25 September 2018

Kami harap calon-calon membuat tindakan segera demi masa depan anda.
Mulalah study contoh soalan dan juga fakta berkaitan jawatan ini.

Nanti nak jawab soalan peperiksaan mudah.

Rujukan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Disebabkan ramai calon yang minta kami kongsikan rujukan. Jadi kami sedia untuk kongsikan rujukan separa perubatan ini dengan anda.

Rujukan ini sebenarnya telah banyak membantu calon-calon sebelum ini. Mereka berjaya melepasi peperiksaan ini dah layak ke peringkat seterusnya.

Memang rugi kalau anda tak grab rujukan ini tau.

Bagi yang berminat boleh dapat di pautan dibawah.

>> Exam Latihan Separa Perubatan <<

Semoga dengan perkongsian ini, anda berjaya dalam ujian ini nanti. Ingat, jangan putus asa, teruskan berusaha.

10 Jawatan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

10 Jawatan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma. Anda ingin memohon jawatan latihan separa perubatan? kalau ya, tahniah buat anda kerana mempunyai matlamat untuk berjaya. tak ramai yang ada semangat macam anda.

Latihan separa perubatan merupakan antara jawatan yang ” popular ” dalam kalangan pemohon di malaysia. jadi sudah pasti semua yang mohon, pasti nak lulus temuduga separa perubatan ini dengan berjaya.

begitu juga dengan anda,
setelah anda buat keputusan untuk memohon jawatan ini,

10 Jawatan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

anda akan di panggil untuk sesi temuduga terlebih dahulu untuk proses penapisan calon.

calon yang layak,
akan terpilih untuk lantikan jawatan yang di pohon.

ini prosedur yang biasa dalam memohon kerja.

ada yang tanya, ” apa jawatan-jawatan yang ditawarkan untuk latihan separa perubatan ini ? ” . kali ini saya kongsikan mengenai jawatan yang bertaraf diploma.

10 Jawatan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

→  Latihan Jurupulih Perubatan Fisioterapi
→  Latihan Jurupulih Perubatan Cara Kerja
→  Latihan Jururawat
→  Latihan Juruterapi Pergigian
→  Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
→  Latihan Juruteknologi Pergigian
→  Latihan Juru X-Ray
→  Latihan Penolong Pegawai Farmasi
→  Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
→  Latihan Penolong Pegawai Perubatan

banyak kan..
10 jawatan bertaraf diploma yang nak dipohon.

jadi persaingan akan bertambah sengit.
pastikan anda buat persediaan yang Mantap dan Padu.

jangan buat sambil lewa,
nanti anda akan nangis kerana anda tidak berjaya .

Semoga berjaya !

Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan

Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan. anda dipanggil untuk sesi temuduga separa perubatan yang akan berlangsung tidak lama lagi? mesti anda tak sangka dan sekarang ini anda tengah rasa takut dan gementar untuk menghadapi sesi ini.

jangan risau, sesi temuduga ini akan menjadi lebih sempurna dan lancar jika anda tahu bagaimana sesi ini berlangsung. jadi, kali ini, untuk membantu anda, saya tuliskan contoh soalan temuduga latihan separa perubatan ini sebagai bantuan kepada anda.

Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan
Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan

Ramai Calon Yang Hadir Sesi Temuduga dan Mereka GAGAL !!!

betul tu, ramai calon yang menghadiri sesi temuduga latihan separa perubatan ini, tapi kenapa mereka gagal ? persoalan yang sama ditanya untuk sesi-sesi temuduga jawatan yang lain.

masalah utama calon adalah kurang persediaan. mereka datang ke sesi tersebut tanpa mengetahui apa-apa berkaitan jawatan yang mereka pohon.

Mereka juga gagal memberi keyakinan penemuduga yang ada di hadapan mereka untuk memilih mereka untuk jawatan tersebut. apabila perkara ini berlaku, ia merupakan malapetaka buat calon tersebut.

Contoh Soalan Temuduga Latihan Separa Perubatan

1. Perkenalkan diri anda dan latar belakang anda.
2. Mengapa Memilih latihan separa perubatan.
3. Bagaimana nak menghadapi pesakit yang lebih berusia ?
4. Langkah yang perlu dilakukan jika menghadapi pesakit kanak-kanak?
5. Siapa Menteri Kesihatan Sekarang ?
6. Fungsi piramid makanan yang anda faham ?
7. Isu Semasa berkaitan polisi kerajaan .

ada lagi soalan yang mungkin di tanya, tapi saya yakin 7 soalan ini antara yang selalu ditanya ketika temuduga latihan separa perubatan.

Jika anda akan hadir pada sesi temuduga itu nanti, anda perlukan rujukan dibawah ni..

PANDUAN TEMUDUGA LATIHAN SEPARA PERUBATAN

Anda mahu berjaya dalam sesi temuduga ini?
tak kira lah ini percubaan kali pertama, kedua atau yang ke berapa sekali pun. Pasti anda nak berjaya dalam sesi kali ini.

betul?

kalau ya, anda kena ada panduan temuduga ini.
dalam panduan ini, anda akan diberikan beberapa modul untuk membantu anda menambah keyakinan untuk menghadiri sesi temuduga itu nanti .

Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…

semuanya ada didalam panduan ini.

Panduan LENGKAP ini pasti akan membuatkan anda bangga apabila mendapat surat lapor diri untuk jawatan yang anda pohon selepas proses saringan temuduga dilakukan dan anda terpilih untuk jawatan itu.

saya pernah dapat surat lapor diri, betapa bahagianya masa tu. Syukur dan terus bersyukur. 

jadi tindakan  anda sekarang adalah dapatkan panduan ini secepat mungkin.
masa semakin suntuk, makin cepat anda dapatkan panduan ini, makin banyak masa anda nak belajar setiap isi penting dalam panduan ini.

bagi yang berminat nak ubah nasib diri dan keluarga masing-masing,
dapatkan panduan ini di sini –

Akhir sekali, tugas anda adalah sama ada nak buat ahli keluarga anda bangga dengan anda atau tidak. kalau anda tak mahu mereka bangga dengan anda, anda boleh buat keputusan yang anda mahukan.

kalau nak mereka bangga, pastikan masa inilah untuk anda buat perubahan dalam diri anda dan keluarga anda. tak mahu gagal dah. ” aku nak terus berjaya dan berjaya “

saya yakin anda mampu berjaya dalam sesi temuduga ini nanti. saya juga berharap semua calon yang membaca contoh soalan temuduga latihan separa perubatan yang saya kongsikan ini berjaya dalam temuduga tersebut.

yakinlah dengan diri anda ! Semoga berjaya !!