Semakan Kelayakan Temuduga Latihan Separa Perubatan [ Diploma ]

Mengikut pengumuman terkini di Facebook SPA, panggilan temuduga untuk latihan separa perubatan akan berlangsung tidak lama lagi. jadi calon yang telah memohon, boleh buat semakan sama ada layak ke temuduga latihan separta perubatan atau tidak. Bertindak segera supaya korang boleh rancang bagaimana untuk menyertai sesi temuduga tersebut.

Semakan Kelayakan Temuduga Latihan Separa Perubatan [ Diploma ]
Semakan Kelayakan Temuduga Latihan Separa Perubatan [ Diploma ]

Semakan Kelayakan Temuduga Latihan Separa Perubatan ( Diploma )

Bagi yang dah memohon, anda dibenarkan menyemak status anda melalui portal di bawah.

>> Semakan Temuduga Latihan Separa Perubatan. ( Semenanjung )
>> Semakan Temuduga Latihan Separa Perubatan. ( Sarawak )

Tarikh Temuduga ( Semenanjung )

8 Oktober 2017 – 13 Oktober 2017

Sarawak

16 Oktober 2017 – 23 Oktober 2017

Bagi yang masih ada masalah mengenai temuduga. ini ada panduan untuk anda

>> Rahsia Lulus Temuduga

Insyaallah untuk memudahkan anda menjawab pertanyaan dalam temuduga tersebut. Tahniah di ucapkan kepada calon yang layak selepas membuat Semakan Kelayakan Temuduga Latihan Separa Perubatan [ Diploma ] ini. Semoga anda lulus dengan cemerlang .

” Ada Soalan Tak ? ” Tanya Penemuduga Kepada Anda

” Ada Soalan Tak ? ” Tanya Penemuduga Kepada Anda. Bagi yang pernah di temuduga sebelum ini, pasti korang akan menerima soalan ‘ penutup ‘ untuk sesi temuduga tersebut. soalan yang ramai gila calon suka dan penemuduga pun suka. ‘ ada soalan tak ? ” . itulah soalan dia. bagi yang belum pernah di temuduga, korang jangan buat kesilapan yang di lakukan oleh orang lain tau.

” Ada Soalan Tak ? ” Tanya Penemuduga Kepada Anda

Secara mudah, kita akan cakap Tak ada soalan. tetapi korang tahu tak, ada beberapa pendapat yang mengatakan ia akan menjatuhkan calon kerana  ia di anggap sebagai anda tidak berminat lagi dengan sesi tersebut. jadi markah korang pun akan jatuh.

Jadi untuk memastikan jawatan itu milik korang, korang boleh cuba tanya penemuduga berdasarkan gambar di bawah ini . Rugi tau tak tanya balik .

" Ada Soalan Tak ? " Tanya Penemuduga Kepada Anda
” Ada Soalan Tak ? ” Tanya Penemuduga Kepada Anda

" Ada Soalan Tak ? " Tanya Penemuduga Kepada Anda
” Ada Soalan Tak ? ” Tanya Penemuduga Kepada Anda

Faham tak apa yang di tulis tu ? sebab dalam bahasa inggeriskan jadi  aku pun takut korang tak faham, marilah aku tuliskan dalam bahasa melayu. kalau yang faham tu , kira okay lah kan.

Antara cadangan yang di katakan dalam gambar ini bila penemuduga tanya “ awak ada soalan tak ? ” . korang cakap Ada dan mula bertanyakan sesuatu, tapi nak tanya apa ni ?

1.Tanya diorang pengalaman kerja dalam syarikat tu macam mana.
2. Macam mana suasana dalam syarikat tu.
3. kriteria yang macam mana untuk dapatkan tempat kerja di situ.
4. Apa skill yang diperlukan untuk kerja di situ.

itu jer, tapi jangan tanya soalan bodoh ya masa temuduga. kena jaga standard korang sebagai calon. Ada masa boleh buat lawak sikit, tapi elakkan. banyakkan senyum sepanjang temuduga.

Kalau maih tak tau macam mana nak hadapi temuduga, korang dapatkan panduan temuduga ini sebagai ruang untuk korang study selok belok temuduga. Sekurang-kurangnya korang boleh tahu bagaimana temuduga itu berlangsung dan yang penting tambahkan keyakinan korang.

Dapatkan di sini – Panduan Temuduga.

Serius dah ramai yang dapatkan panduan ini, alhamdulillah dapat hasil yang baik. kunci dia senang jer, kau usaha lebih, kau dapat lebih. kalau tak mau pun tak apa, cuma kena berharap pada nasib je lah kan. apa-apa pun aku doakan korang berjaya dalam temuduga. hehehe seram sejuk jerr kan.

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41

Anda mendapat panggilan untuk peperiksaan online pegawai kawalan Trafik Udara Gred A41 ? wah tahniah di ucapkan buat anda, bukan mudah untuk terpilih melalui tapisan yang ketat sekarang ni. Mesti ramai yang tak sabar nak ambil exam online pegawai kawalan trafik udara Gred 41 ni kan. hehe seronok kemain.

ke korang cuak ? tak yah cuah sangat, nanti nak jawab exam online ni tak boleh pulak kan.

hahaha

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Untuk pastikan korang betul-betul layak untuk ambil peperiksaan online ni, korang kena buat semakan terlebih dahulu melalui 2 cara.

1. anda menerima SMS dari SPA yang anda layak untuk ambil exam online kawalan trafik udara.

2. anda boleh semak melalui pautan ini – Semakan Pegawai Kawalan Trafik Udara A41

Tahniah sekali lagi jika anda layak, kalau belum layak, sabar . insyaallah rezeki anda akan datang kemudian. teruskan usaha ya.

Tarikh Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A 41 

 3 Oktober 2017
Seksyen A: 8 PM sehingga 8.40 PM
Seksyen B : 8.55 PM sehingga 9.40 PM

ada dua jawatan yang akan ditawarkan iaitu

  • yang pertama , Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
  • yang kedua , Penolong Pegawai kawalan Trafik Udara Gred A29

Tugas Pegawai Kawalan Trafik Udara 

Mungkin ada yang bertanya ” apa tugas pegawai kawalan trafik udara ni kan ? ” mengikut apa yang di maklumkan, bidang tugasnya adalah seperti berikut :-

Bertanggungjawab memberikan perkhidmatan kawalan trafik ‘Area Control’ di dalam ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I) dan Unit Arahan Operasi (U.O.I) dan sebagainya dengan memberi panduan, arahan dan kebenaran kepada juruterbang bagi membantu mereka supaya dapat mengendalikan pesawat dengan selamat, teratur dan pantas. (Sumber )

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Tugas Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara

Seterusnya apa pula tugas penolong pegawai kawalan trafik Udara ? tugas dia macam ini :-

Bertanggungjawab memberikan perkhidmatan ‘Aerodrome/Approach Control’ kepada semua juruterbang/pesawat di dalam ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I), Unit Arahan Operasi (U.O.I) dan sebagainya serta mengendalikan data-data operasi untuk kegunaan kawalan trafik udara. ( Sumber

Bila korang dah faham mengenai tugas-tugas yang korang akan hadapi nanti, apa kata kita sembang sikit pasal format exam online pegawai kawalan trafik udara A41 dan exam online penolong pegawai kawalan trafik udara A29

FORMAT PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA A41

untuk exam ini, korang akan melaluinya sebanyak dua seksyen atau dua bahagian. Bahagian A adalah soalan jenis Aneka Pilihan dan bahagian B pula juga aneka pilihan dan lebih tertumpu kepada penyelesaian masalah.

Bahagian A/ Seksyen A : Aneka Pilihan ( ABC )
Masa : 40 minit
Jumlah Soalan : 50 Soalan

Bahagian B/ Seksyen B : Aneka Pilihan ( ABC)
Masa 40 minit
Jumlah Soalan : 40 soalan

sedikit bantuan kepada korang, pastikan korang sedia mental dan fizikal korang untuk jawab semua soalan exam online pegawai kawalan trafik udara Gred A41 ni. masa nilah yang korang ada nak ubah kehidupan korang menjadi lebih baik.

Masa nilah korang nak buat yang terbaik untuk memudahkan urusan korang di masa hadapan. ada yang nak gaji banyak sikit sebab nak bayar hutang dan sebagainya. pastikan korang guna peluang yang ada ni untuk betul-betul berusaha sampai korang berjaya.

Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41
Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 

Aku doakan korang semoga berjaya dalam peperiksaan ini Insyaallah.

Aduh Aku lupa nak bagitau BENDA PENTING untuk calon exam online ni. nasib baik korang masih baca lagi blog ni. 

Macam ni, aku ada satu panduan yang mungkin akan membantu korang jawab exam online pegawai kawalan trafik udara ni. TAPI ini bukan contoh soalan, tapi hanya latih tubi untuk korang supaya lebih power dan masuk exam online tu dengan satu keyakinan yang tinggi.

korang nak ke panduan tu ?

Kalau nak, dapatkan di sini – Panduan Exam Online Pegawai kawalan trafik udara gred 41/A29.

Sampai bila kita tak mau berubah? ini masanya untuk kita mulakan hidupa baru. Gunakan latih tubi ini sebagai bantuan untuk memudahkan korang nanti. Orang cakap, nak bagi biasa jawab soalan. nanti soalan yang betul- betul tak lah cuak sangat kan.dapatkan dan mulakan latihan. korang tak ada cikgu nak pantau korang dengan rotan dan misai macam sarjan misai dalam gerak khas tu.

apa yang korang ada hanyalah diri korang dan keluarga, masa inilah nak tengok keluarga korang ceria bila korang bagitau yang korang dah lulus ujian online pegawai kawalan trafik udara ni. bertapa gembiranya mereka dengar korang bagitau benda tu nanti. yang penting bersedia dan mula berlatih. 

Aku hanya mampu bagi pertolongan yang ini sahaja, selebihnya aku doa agar korang berjaya dan yang penting, keputusan di tangan korang. korang yang nak ubah masa depan korang bukannya aku. Semoga perkongsian aku mengenai Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 ini membantu korang. Insyaallah.

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41. Semakin hari semakin mencabar proses temuduga untuk jawatan kerajaan kan. Ramai yang di tapis melalui ujian-ujian sampingan sebelum di panggil terus kepada sesi temuduga. Berbeza waktu dulu, semua di panggil temuduga sahaja, dan ini mungkin di sebabkan kurang permintaan untuk sektor kerajaan.

dan kini semakin ramai graduan yang memilih untuk bekerja di sektor kerajaan. persaingan makin sengit, jadi perlu lah usaha lebih untuk berjaya. kali ini aku tak cakap pasal temuduga, aku nak cakap pasal exam online untuk pegawai eksekutif D41.

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41
Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

Mesti yang pertama kali ambil exam online dah cuak dan takut kan. nervous semua mesti adalah punya kan. baik. meh sini, aku nak kongsikan bantuan untuk korang supaya dapat memudahkan korang dapat kejayaan dalam exam korang tu.

Ini BUKAN soalan contoh, BUKAN Soalan Ramalan dan apa sahaja yang terlintas dalam fikiran korang.

ini hanya sebagai rujukan dan latihan untuk korang supaya lebih yakin menghadapi peperiksaan online Pegawai Eksekutif D41 tak lama lagi. inilah masa nya untuk korang bukti yang korang boleh berjaya !

Tak ada orang lain yang boleh permainkan korang dah lepas ni. TAK ADA ! ingat cakap aku, kalau nak berjaya, mesti study elok-elok. kena pandai dan faham setiap soalan ataupun topik yang akan di tanya. untuk menambah keyakinan korang. aku kongsikan dengan korang satu panduan exam online ini.

Dalam panduan ini, ia akan membantu korang dalam aspek seperti berikut :-

  • Menjimatkan masa anda! Kami bantu anda dengan penyediaan Nota-Nota ringkas untuk persediaan pantas anda. Anda bakal jimat 72 JAM!
  • Jelas format 2017! Jika anda menggunakan rujukan 2013 – 2016, anda akan mengalami kerugian besar. Format telah diubah! Kami bantu anda faham format terkini!
  • Bagaimana soalan ditanya! Kami bantu anda untuk buang gugup + ‘blur’ peperiksaan online nanti. Contoh-contoh soalan dibina untuk memberikan gambaran jelas kepada anda bagaiman soalan ditanya.

Bagi yang berminat, dapatkan di sini – Panduan Exam Online Pegawai Eksekutif D41

INGAT ya, ini cadangan aku untuk korang sahaja. selebihnya korang lah kena bertindak. Korang yang nak improve gaji korang. jadi korang kena usaha lebih. laburkan sedikit modal untuk berjaya. insyaallah aku di sini, doakan korang berjaya.

Mesti lepas ni anak-anak korang bangga dengan pencapaian korang. dia pula cerita dekat kawan-kawan dia . Keluarga korang akan bangga dengan korang. tak mau ke tengok mereka tersenyum gembira ? semua nya di tangan anda.

selamat berjaya !

🙂

INI CARA UNTUK MENGETAHUI YANG ANDA DI PANGGIL UNTUK TEMUDUGA

Cara untuk Mengetahui kita di panggil temuduga. Pernah tak korang tertanya-tanya bila lah diorang nak panggil aku untuk temuduga. pernah kan. aku pun pernah terfikir macam tu. yelah , kita dah hantar permohonan lepas tu tunggu punya tunggu , tak menjelma pulak. hehe

penantian itu satu penyiksaan tau.

hahaha

Cara untuk Mengetahui kita di panggil temuduga
Cara untuk Mengetahui kita di panggil temuduga

Cara untuk Mengetahui kita di panggil temuduga

Untuk mengetahui sama ada korang di panggil untuk temuduga atau tidak, korang mesti take note maklumat korang yang ada dalam system. Number telefon ,alamat dan lain-lain.

Selalunya penemuduga atau SPA akan contact berdasarkan maklumat korang.

Macam aku, aku dapat makluman panggilan temuduga melalui email dan juga SMS. sebab tu aku suruh korang take note benda tu. kalau tak melepas jer. kalau ubah alamat atau email atau number phone, korang tolong update dekat system ya.

Penemuduga hari tu pun bising dekat kami, dia cakap kalau tukar number phone ke apa ka, tolong update sekali dalam system. nanti nak memudahkan urusan panggilan temuduga.

aku harap korang faham lah kan.

mudah jer.

Cara untuk Mengetahui kita di panggil temuduga
Cara untuk Mengetahui kita di panggil temuduga

Sementara korang tunggu panggilan temuduga, apa kata kita study dulu maklumat temuduga .contohnya soalan apa yang nak di tanya, isu semasa yang akan di tanya dan sebagainya. Ini antara point penting dalam memastikan kejayaan kita dalam temuduga.

lagi satu, korang akan bertambah yakin bila berdepan dengan penemuduga tersebut. Aku cadangkan korang dapatkan maklumat lengkap mengenai temuduga. sesuai untuk yang nak amik temuduga nanti. sedia awal-awal dan insyaallah dipermudahkan urusan.

Dapatkan di sini – Rahsia Lulus Temuduga.

masa dok tunggu ni lah kita gunakan untuk tambah ilmu temuduga. lepas ni kita tak gagal dalam temuduga. Keluarga kita pun happy jer tengok kita berjaya. kalau korang serius, korang kena dapatkan panduan ni.

tak berbaloi ?

kalau korang lulus temuduga, gaji korang berkali ganda dari harga panduan ni. nampak tak pelaburan korang. tapi terpulang dekat korang lah. aku hanya mampu cadangkan.

Semoga entri mengenai cara mengetahui panggilan temuduga ini bermanfaat untuk korang. boleh share dekat rakan-rakan lain tau.